Veelgestelde vragen DM2


Wat is Flash Glucose Monitoring (FGM)?
FGM is een bloedglucosemeter die gebruikmaakt van een sensor in de bovenarm en twee weken lang continu glucosewaarden kan registreren. De glucosewaarden kun je uitlezen met een reader of mobiele telefoon (via een app). De data worden geanalyseerd via online software. Op die manier krijgen we meer inzicht in de trend van de bloedglucosewaarden.

Wordt FGM vergoed?
FGM wordt nu vergoed voor DM1-patiënten én DM2-patiënten die op een intensief insulineschema staan (basaal-bolusregime of insulinepompbehandeling), zowel in de tweede als eerste lijn. Aanvullende kwaliteitscriteria om voor de vergoeding in aanmerking te komen worden door de beroepsgroep en de zorgverzekeraars uitgewerkt vóór april 2020. https://www.zorginstituutnederland.nl/publicaties/standpunten/2019/12/10/fgm 

In Nederland is op dit moment één systeem beschikbaar, de FreeStyle Libre. Uitlevering van de FreeStyle Libre vindt plaats via de hulpmiddelenleveranciers, o.a. Mediq en Bosman (link naar downloadprocedure).

Wat kun je met FGM?
In de FreeStyle LibreLink app en via de online software LibreView kun je glucosewaarden, de trend, het gemiddeld aantal hypo- en/of hyperglycemieën in een bepaalde periode en maaltijdtrends bekijken.
VoorLibreView moeten de patiënt en de zorgverlener een account aanmaken op www.libreview.com. De patiënt kan zijn account koppelen met die van de zorgverlener, zodat de zorgverlener ook op afstand gegevens kan beoordelen. De POH kan een professioneel LibreView-account aanmaken voor alle zorgverleners binnen de praktijk.

Wat zijn de voorwaarden voor FGM?
Dit alles betekent dat de POH FGM nu zelf kan inzetten in de huisartsenpraktijk. Voorwaarde is wel dat je als POH goed met dit systeem kunt werken en weet hoe je samen met de patiënt de uitkomsten kunt interpreteren en eventueel therapie-aanpassingen kunt doen. Je kunt pas starten met FGM als je geschoold bent. Bij de eerstvolgende reguliere diabetescontrole kun je dan samen met de patiënt beoordelen of de patiënt in aanmerking komt voor FGM.

Welke scholingsmogelijkheden zijn er op dit moment voor FGM?

  • De leverancier zal voor zorgverleners meerdere scholingen aanbieden in de regio. De eerste scholing is op: Dinsdag 31 maart 2020
    Hotel Van der Valk Wolvega
    Meer informatie en aanmelden kan via www.myfreestyle.nl/educatie/.
  • Je kunt de zelfstudie voor patiënten volgen op www.myfreestyle.nl/zelfstudie.
  • Langerhans besteedt op de Thema-avond 2020 en in de Verdiepingscursus Insulinetherapie ook aandacht aan FGM.

Hoe is de intake- en aanvraagprocedure voor FGM?
Bepaal of de patiënt in aanmerking komt. https://www.zorginstituutnederland.nl/publicaties/standpunten/2019/12/10/fgm 

  1. Bespreek met de patiënt het individueel behandelplan. Je kunt hierbij de patiëntbrief en vragenlijst gebruiken.
  2. Vraag de patiënt de zelfstudie voor patiënten www.myfreestyle.nl/zelfstudie te volgen en daarna het certificaat aan te leveren aan de huisartsenpraktijk.
  3. Vraag FGM aan via Mediq of OneMed.

Mediq:

OneMed:

Onder OneMed vallen ook de leveranciers:

Handige links:
Freestyle Libre
https://www.dvn.nl/nieuws/flash-glucose-monitoring