Wat is Zorg op Afstand?

Lees voor

Zorg op Afstand

Zorg op Afstand, ook wel thuismeten genoemd, betekent dat je thuis zelf metingen doet. Denk bijvoorbeeld aan het meten van je bloeddruk of je bloedglucose. De meetresultaten registreer je in een online patiëntenportaal. Jouw zorgverlener ziet de door jouw ingevoerde meetresultaten in het portaal, beoordeelt ze en geeft als dat nodig is een reactie. De zorgverlener begeleidt je dus op afstand.  

Door zelf metingen te doen, krijg je meer regie over je gezondheid. Je krijgt meer inzicht in je gezondheid, en kunt die zelfs verbeteren. Je kunt thuis, maar ook bijvoorbeeld op je werk of op je vakantielocatie je metingen doen. Daarnaast hoef je minder vaak naar de praktijk te komen. Hoe vaak je naar de praktijk komt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Natuurlijk houd je goed contact met je zorgverlener. En wanneer je je zorgen maakt over je meetwaarden of je gezondheid, kun je altijd bellen met jouw huisartsenpraktijk.  

Voordelen 
- Meer regie over en inzicht in je gezondheid
- Zelf - waar je ook bent - een meting kunnen doen
Vanaf je werk- of vakantieplek een bericht sturen naar jouw zorgverlener
- Je hoeft minder naar de praktijk te komen, dit bespaart reis- en wachttijd 

Zorg op afstand. Wel zo makkelijk, net zo vertrouwd!

Benodigdheden 
Voor Zorg op afstand heb je naast meetapparatuur ook een mobiele telefoon, een e-mailadres, een computer (of laptop of tablet) en internettoegang nodig. Om je aan te kunnen melden voor het online patiëntenportaal zal je zorgverlener je vragen om jouw e-mailadres en 06-nummer. Bovendien heb je de DigiD-app nodig om te kunnen inloggen op het portaal. 

Meetapparatuur 
Voor Zorg op Afstand gebruik je meetapparatuur om thuis zelf je metingen te doen. Ben je bijvoorbeeld CVRM- of DM2-patiënt dan heb je een bloeddruk- en/of een glucosemeter nodig. Voor COPD-patiënten is er het MonitAir-pakket met daarin verschillende meetinstrumenten.  

Spreekuur.nl 
Voor het doorgeven van je meetresultaten aan je zorgverlener gebruik je het online patiëntenportaal Spreekuur.nl. Dit is een gebruiksvriendelijke en veilige app voor op je mobiele telefoon, tablet, laptop of computer. Je zorgverlener vertelt je over de mogelijkheden van Spreekuur.nl.  Voor instructievideo’s en meer informatie over Spreekuur.nl klik hier.

MonitAir 
MonitAir is een hulpmiddel voor COPD-patiënten. Het MonitAir-pakket bestaat uit verschillende meetinstrumenten en een app. Je zorgverlener zal je uitleggen hoe de meetinstrumenten en de app werken. Door de app te gebruiken krijg je meer inzicht in je gezondheid en ontvang je adviezen om een longaanval te voorkomen. Klik hier voor meer informatie over MonitAir. 

Informatiemateriaal 
Flyer Zorg op afstand

Vragen of interesse? 
Wil je weten of Zorg op afstand ook voor jou mogelijk is? Bespreek dit met jouw zorgverlener. Heb je nog vragen? Ook dan kun je terecht bij je eigen huisartsenpraktijk.