Belangrijk hierbij is dat je de patiënt alleen verwijst voor de fundusscreening en in je verwijzing geen aanvullend onderzoek aanvraagt, bv omdat er klachten zijn van staar. Hiervoor moet de patiënt regulier worden verwezen. Een verwijzingstabel voor fundusscreening naar de oogartsen van de verschillende ziekenhuizen vind je hier.
De gang van zaken: de patiënt ziet de oogarts niet tijdens het maken van de foto, de foto wordt gemaakt door een assistente en op een later tijdstip beoordeeld door een optometrist of oogarts. Patiënten die volledig rolstoel gebonden zijn kunnen niet naar het ziekenhuis voor fundusscreening. Zij kunnen niet dicht genoeg achter de camera plaats nemen.
Terugkoppeling: De uitslag komt meestal terug via het KIS, van sommige ziekenhuizen komt de uitslag via het HIS. Hiervan ontvang je een bericht in de betreffende berichtenbox, het is belangrijk om deze berichten te lezen! Het kan namelijk zo zijn dat de oogarts de patiënt eerder terug wil zien i.v.m. de uitkomsten van de fundusfoto, dit kan bv. een aantal weken na het bezoek aan de oogarts zijn. Hier is dan een nieuwe verwijzing van de huisarts voor nodig via Zorgdomein. Wanneer de fundusuitslag pas wordt bekeken bij de volgende controle bij de POH en het bericht van de oogarts is niet gelezen kan het dus voorkomen dat een patiënt veel te laat wordt verwezen.
Mochten er vragen zijn, neemt dan gerust contact op met Ingrid Roerdinkholder, coördinator relatiebeheer, I.Roerdinkholder@ketenzorgfriesland.nl.