Neuropathie (diabetische voet)

Lees voor

Intake

 

  • Inspecteer de conditie van de voeten. Volg in ieder geval de vragen gemarkeerd met rode ster in het KIS. Er is speciale aandacht voor:

- kleur.
- standsafwijkingen.
- drukplekken of eelt.
- aanwezigheid van ulcera en amputaties.

  • Bij Sims classificatie 2 en/ of voetproblemen, standsafwijkingen en drukplekken kun je verwijzen naar de podotherapeut. Die kan de Sims en daarmee het zorgprofiel herbeoordelen en zo nodig aanpassingen doen. Bijvoorbeeld steunzolen of een orthese aanmeten. De podotherapeut valt niet binnen de keten. De zorgverzekeraar bepaalt of de patiënt de kosten vergoed krijgt en bepaalt de hoogte van de vergoeding. Verwijzing voor behandeling door de podotherapeut is geïndiceerd bij zorgprofiel 2 (basisverzekering) en soms bij zorgprofiel 1 (aanvullende verzekering).
  • Je kunt verwijzen naar een pedicure als de patiënt de teennagels niet kan verzorgen, bij teennagelproblemen en/of callusvorming. De pedicure valt niet binnen de keten. De zorgverzekeraar bepaalt of de patiënt de kosten vergoed krijgt en bepaalt de hoogte van de vergoeding.

Verslaglegging

  • Als de podotherapeut jaarlijks het uitgebreide voetonderzoek uitvoert, hoeft de POH dit onderzoek niet meer doen. Het is dan van belang dat de terugkoppeling van het voetonderzoek door de podotherapeut, door de POH  in het KIS wordt overgenomen. 
  • De terugkoppeling van de podotherapeut naar de huisartsenpraktijk, loopt in de regel via veilige Zorgmail, tenzij de podotherapeut met de huisartsenpraktijk anders is overeengekomen. De podotherapeut vermeldt bovenaan in ‘onderwerp’ van Zorgmail de naam en geboortedatum patiënt. De huisartsenpraktijk zorgt dat de terugkoppeling van de podotherapeut terecht komt bij de POH. Op basis van de terugkoppeling van de podotherapeut registreert de POH het voetonderzoek in het KIS  

Handige links: