
Geef leefstijl-advisering op maat volgens de NHG-Leefstijlmodules. Adviseer de patiënt om te stoppen met roken, voldoende te bewegen, gezond te eten en een BMI tussen de 21 en 25 kg/m2 na te streven. Voor onderdelen van leefstijlgerichte interventies kan worden samengewerkt binnen de keten. Of doorverwezen worden naar paramedici, vooral diëtisten en fysiotherapeuten: zie Verwijscriteria.
Handige links:
Stoppen met roken (SMR) is de meest effectieve behandelingsoptie om versnelde achteruitgang van de longfunctie te voorkómen en is voor alle COPD-patiënten in elke fase van de aandoening de belangrijkste behandeling zonder medicatie. COPD-patiënten motiveren om te stoppen met roken kost veel tijd en overtuigingskracht. Daarom zal de huisarts regelmatig als eerste in aanmerking komen om een motiverend gesprek te voeren. Vervolgens wordt deze interventie overgenomen door de POH. Het is erg belangrijk dat de verschillende ketenpartners consistent zijn in het advies.
Gedragsmatige ondersteuning bij SMR in het zorgprogramma omvat:
Handige links:
Bij astma lijkt er een verband te zijn tussen obesitas en verminderde astma-controle. Bij COPD kunnen een verminderde voedingstoestand en overgewicht en obesitas voorkomen
Voor het vaststellen van een verminderde voedingstoestand bij COPD-patiënten zijn er een aantal criteria:
De huisarts en/of de POH geeft de patiënt binnen het zorgprogramma op indicatie een voedingsadvies, volgens de Richtlijn Goede Voeding en adviseert patiënten met overgewicht. Het beperken van alcoholgebruik is een onderdeel van dit advies.
Belangrijke onderdelen in de behandeling gericht op voeding zijn:
Voor aanvullend advies over voeding kan de patiënt verwezen worden naar de diëtist (zie zorgproducten en verwijscriteria hoofdstuk 6).
Handige links:
Regelmatig bewegen is erg belangrijk voor mensen met astma of COPD. Ook stoppen met roken en uitbreiding van beweging heeft een gunstig effect op het ziektebeeld.
Als de patiënt bij weinig inspanning al kortademig wordt, dan moet hij zich daardoor niet laten tegenhouden. Bewegen is dan juist extra belangrijk. De patiënt wordt geadviseerd om een lichamelijk actieve levensstijl toe te passen en wordt gestimuleerd en gemotiveerd om meer inspanning te leveren. Zelfs een kleine toename van lichamelijke activiteit is gunstig.
Voor de begeleiding van bewegen bij COPD-patiënten kan de POH een stappenplan voor begeleiding bij bewegen gebruiken.
Aandachtspunten:
Handige links:
Wees alert op psychische problemen, zoals angst en depressie. De Instel-vragenlijst kan helpen bij een eerste screening op psychische problemen. De patiënt kan buiten deze keten worden verwezen naar de POH-GGZ.
Handige links