Verwijzing naar eerstelijns ketenpartners

Verwijscriteria

 

Diëtist

De diëtist verzamelt belangrijke medische gegevens en voert diëtetisch onderzoek uit om de patiënt advies te geven over zijn voeding. Dit is onderdeel van de behandeling van de chronische aandoening/het verhoogde risico. Ook geeft de diëtist advies over het optimaliseren van de kwaliteit van leven, waarbij zelfredzaamheid en zelfmanagement op de voorgrond staan. Het advies komt in het Individueel Zorgbehandelplan (IZP). De patiënt begrijpt de relatie tussen zijn voedingspatroon en de (ernst van de) de chronische aandoening.

Doelstellingen van de behandeling door de diëtist:

  • handhaven/verbeteren van de voedingstoestand.
  • handhaven/verhogen van de vetvrije massa
  • bij obesitas(BMI > 30 kg/m2): handhaven of reduceren van het lichaamsgewicht met behoud van spiermassa  (door het intensiveren van lichamelijke inspanning en een adequate inname van eiwit en energie).
 
Fysiotherapeut

De fysiotherapeut is de beweegzorg professional die een belangrijke rol kan spelen in het optimaliseren van de vitaliteit van mensen. Ook de directe en vaak vertrouwelijke band met patiënten en zijn kennis van bewegen zijn waardevol. Hierbij horen ook aangepast of gedoseerd belasten en bewegen, bijvoorbeeld bij comorbiditeit.

De zorgproducten van de fysiotherapeut zijn voor patiënten die belemmeringen ervaren bij bewegen of begeleiding nodig hebben om effectief te bewegen. Het is ook belangrijk om bij patiënten met een risico op belemmeringen advies te geven over beweeggedrag. De patiënt kan alleen worden verwezen als het Individueel Zorgplan is ingevuld.