Over CVRM

Hart- en vaatziekten zijn de meest voorkomende ziekten in Nederland. Hieronder vallen onder meer een hartinfarct, angina pectoris, een beroerte, hartfalen en etalagebenen. Cardio Vasculair Risico Management (CVRM) is de naam die we gebruiken voor de aanpak van risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Slagaderverkalking
Het proces van dichtslibben heet slagaderverkalking of atherosclerose. Slagaderverkalking is een normaal verouderingsproces dat begint met een kleine beschadiging aan de binnenkant van een slagader. Hierin kunnen bloedcellen en vetachtige stoffen achterblijven. Daardoor ontstaat er een verdikking. Dit leidt tot nauwe slagaders of zelfs tot verstopping. Er kunnen ook bloedstolsels ontstaan (trombose). Als een bloedstolsel loslaat, kan dit door de bloedstroom worden meegevoerd en een kleiner bloedvat afsluiten. De slagaders naar het hart, de benen en de hersenen slibben meestal het eerst dicht. Zij krijgen dan te weinig of geen bloed meer. Het gevolg is een hart- of vaatziekte.

Laat ontdekt
Het proces van slagaderverkalking kan jaren duren voordat u klachten krijgt. Slagaderverkalking wordt daardoor vaak laat ontdekt. Daarom is het belangrijk dat u het risico op hart- en vaatziekten zo laag mogelijk maakt. Dit kan door gezond te leven. Als u al een hart- of vaatziekte heeft (gehad), moet u de risicofactoren in de gaten houden om erger te voorkomen. 
(Bron: Vitale Vaten)

Oorzaken
Veel hart- en vaatziekten ontstaan doordat slagaders langzaam dichtslibben of zelfs verstopt raken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat u:

  • een ongezonde leefstijl heeft (roken, te veel alcohol drinken, ongezond eten en/of te weinig bewegen)
  • een erfelijke aanleg, hoge bloeddruk, hoog cholesterol of diabetes mellitus (suikerziekte) heeft.

Links naar meer informatie
Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap:
www.thuisarts.nl/risico-hart-en-vaatziekten-verlagen

Informatie van de Hart & Vaatgroep:
www.hartenvaatgroep.nl