Logopedie en COPD/astma, een luchtige keuze!

Lees voor

Bij de behandeling van COPD en Astma denkt men niet zo snel aan de logopedist. Hoewel de logopedist geen directe ketenpartner is, kan de logopedist veel betekenen voor deze patiëntengroep.

Bij patiënten met COPD, astma of disfunctioneel ademen kun je de volgende klachten tegenkomen:

·         zichtbare spanning in het keelgebied
·         geen lichaamsbewustzijn als het gaat om ademhalen
·         beperkte adembeweging
·         claviculaire adembeweging
·         veelvuldig schrapen en hoesten
·         globusklachten door veelvuldig hoesten, schrapen en eventueel refluxklachten en stress
·         hyperventilatieklachten (hypocapnie)
·         stemklachten
·         stridor
·         slikklachten
·         kortademigheid zonder aantoonbare redenen (geen diagnose astma of COPD maar wel soortgelijke klachten)

Deze klachten kunnen indicatie zijn voor een verwijzing naar een logopedist.

Hoe gaat de logopedist te werk?
Allereerst is er natuurlijk een goede anamnese. Daarna brengt de logopedist de adembeweging in kaart en doet aanvullend stem- en slikonderzoek. De logopedist brengt eerst de spanning in het halsgebied in kaart en vervolgens de inzet van het lichaam tijdens het ademhalen. Vaak zie je dat patiënten met COPD en/of astma een disfunctioneel adempatroon krijgen waardoor ze niet meer het optimale resultaat uit de ademhaling halen.

Waarmee kan logopedist de patiënt helpen?
·         Adembewustzijnsvergroting, dit geeft inzicht en daardoor meer zelfregulatie.
·         Ademhalingstechnieken waarmee eventuele ademfrequentie en teugvolume beïnvloed kunnen worden. Deze oefeningen kunnen kortademigheid       gunstig beïnvloeden en de ademhaling vergemakkelijken.

·         Het reguleren van lichaamsspanning kan gunstig werken op de kans op longaanvallen.
·         Bij stemklachten door het gebruik van ademstemkoppeling en het zo economisch mogelijk leren gebruiken van je stem.
·         Bij chronische hoest met het Speich- C programma. Dit kan bijdragen aan verbetering van de stem en het verminderen van schrapen, kuchen en hoesten.
·         Voorlichting en spanningsregulatie door larynxmanipulatie en spierontspanningsoefeningen in het halsgebied, kunnen globusklachten reduceren en controleerbaar maken.

Veel klachten grijpen in elkaar. De logopedist kan vanuit verschillende therapieconcepten de hulpvraag van een patiënt met COPD of astma aanpakken. Wellicht kan de logopedist ook jouw patiënt goed helpen!

Als je vragen hierover hebt kun je contact opnemen met Loes Meijer, logopedist en Adem- en Ontspanningstherapeut, Methode van Dixhoorn.