Medicamenteus beleid

Astma

Bij de medicamenteuze behandeling van astma wordt het stappenplan gevolgd van de NHG-standaard. Alleen de patiënten die niet goed ingeregeld zijn met stap 1 medicatie worden binnen de keten behandeld. De patiënten die in de keten zijn geïncludeerd, hebben een indicatie voor stap 2 medicatie: inhalatiecorticosteroiden (ICS) met zo nodig een SABA. Bij onvoldoende effect van een startdosis ICS wordt de dosering verdubbeld en/of een LABA toegevoegd (zie het stappenplan).

Handige links:


COPD

Met kort- en langwerkende luchtwegverwijders worden klachten en longaanvallen symptomatisch behandeld. Deze middelen hebben geen effect op het beloop van de geleidelijke afname van de longfunctie (FEV1). Bij lichte ziektelast kan ook ‘zo nodig’ medicatie geadviseerd worden als de klachten erger worden.

Overweeg het toevoegen van inhalatiecorticosteroïden (ICS) voor één jaar alleen bij patiënten met frequente ernstige longaanval (twee of meer kuren prednisolon of een antibioticum of ziekenhuisopname in verband met COPD per jaar). Ondanks onderhoudsbehandeling met een langwerkende luchtwegverwijder(s) (tabel 4 NHG-standaard). Bij een afname van het aantal l, gemeten aan het aantal kuren prednisolon of een antibioticum of ziekenhuisopnamen in verband met COPD, wordt de behandeling voortgezet.  Wanneer iemand 2 of meer longaanvallen heeft gehad is dit ook een reden tot verwijzing.

Handige links: