Menu

Wandelen met de dokter

Wandelen met de Dokter; bijna op de helft!

11 oktober 2018, Lotus Evenhuis, Huisartsenpraktijk Lennemere in Lemmer

In september zijn een aantal patienten 1 keer per week 1 uur gaan wandelen met de dokter. Het wandelen is een initiatief van de praktijkondersteuner. De praktijk heeft drie ketens bij KZF: diabetes, COPD en CVRM. Zij wil het bewegen stimuleren bij een aantal patienten die aangeven de stap naar de sportschool te hoog te vinden, hier geen geld voor te hebben of het gewoon niet leuk vinden, maar wel open staan voor een andere leef-of beweegstijl.

We hebben 4 keer gewandeld van de totaal 10 keer die gepland staan. De opkomst was verrassend hoog: 22 wandelaars meldden zich de eerste keer! Gelukkig hebben we hulp ingeschakeld van een beweegcoach via de gemeente en lopen er ook andere personeelsleden bij behalve de huisarts en de praktijkondersteuner.

De eerste drie keer zijn we als groep samen gestart. Wat we zien is dat er een groep patienten is die toch een aardige conditie heeft en dus ook een aardig looptempo. Juist de groep patienten die we stimuleerden mee te lopen met de dokter, bleven letterlijk achter en konden het tempo niet bijbenen. Sommigen dreigden daardoor af te haken, zodat we vanaf de vierde keer hebben besloten met een snelle groep en een minder snelle groep te starten.

Ik was zelf de vierde keer met de minder snelle groep mee gegaan. Het is ontzettend leuk om te zien hoe enthousiast de wandelaars vertellen over hun eigen dorp en zich tijdens het wandelen als gids opwerpen. Er worden onderling gesprekjes aangeknoopt tussen mensen die elkaar niet kennen. De kleine pauzes die er zijn om op elkaar te wachten worden door sommigen gebruikt om het zweet van het voorhoofd te wissen. Om allerlei redenen kunnen wij spreken van een geslaagd initiatief. Geen financiering, gewoon beginnen. Onder het motto: ieder klein stapje helpt!